Entekke böreği tarifi: Malzemeler, yapılış aşamaları ve püf noktaları
Ankara’nın meşhur lezzetlerinden olan entekke böreği, kıymalı iç harcıyla hazırlanan nefis bir tat sunduğundan Anadolu’dan çıkıp tüm Türk mutfağına yayıldı. Çok katmanlı, çıtır çıtır bir yapıya sahip olan entekke böreğini meskeninde denemek isteyenler için ‘Entekke böreği tanımı, materyalleri, yapılışı ve püf noktaları’nı derledik.
ENTEKKE BÖREĞİ TANIMI
Entekke böreği nasıl yapılır?
MALZEMELERİ
Hamuru için:
1 paket yaş maya
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
Aldığı kadar su
1 kg un
İç harcı için:
Yarım demet maydanoz
1 kuru soğan
1 çay kaşığı karabiber
200 g yağlı dana kıyma
Kızartmak için
Sıvı yağ
YAPILIŞI
Tuz, şeker ve yaş mayayı yoğurma kabında bir bardak ılık su ile eritin.
Unu ek ederek yoğurmaya başlayın.
Yavaş yavaş suyu ekleyin.
Ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
amurun üzerini nemli bir bezle kapatarak dinlenmeye bırakın. B
öreğin iç harcını hazırlamak için yemeklik doğradığınız soğanı kıyma ile birlikte kavurun.
Kıymanın rengi dönmeye başlayınca ince kıyılmış maydanozu, tuz ve karabiberini ekleyin.
Kabaran hamurdan mandalina büyüklüğünde modüller kopartıp açın.
İçine kıymalı harçtan koyarak kapatın.
Kenarlarını çatal yardımıyla bastırdıktan sonra kızgın yağda kızartın.
PÜF NOKTALARI
Kıymalı harcı çok fazla suyunu çekmeden pişirin, böylelikle börek içi nemli ve lezzetli olur.
Böreği pişirirken üzerinin altın rengi olmasına dikkat edin, bu böreğin çıtır olmasını sa��lar.