Fırında hindi tarifi | Yumuşacık hindi eti nasıl pişirilir? Kaç saat fırında tutulur?
Fırında hindi tanımı | Yılbaşı sofralarını süsleyen yüksek protein, düşük yağ, demir, çinko, fosfor ve B kümesi vitaminleri ile hindi, göz doyurucu görselliğinin yanı sıra hayli besleyici bir yiyecek olması sebebiyle tercih edilmektedir. Büyük boyutu ve doyuruculuğuyla kalabalık aile sofralarının baş tacı olan hindiyi elbette gerçek müddette ve yanlışsız gereçlerle pişirmek, işin ne kıymetli püf noktalarındadır. İşte en hoş hindiyi sunmanız için gerekli bilgiler…
YUMUŞACIK HİNDİ ETİ NASIL PİŞİRİLİR?
Yumuşacık bir hindi eti elde etmek için öncelikle marinasyon süreci çok kıymetlidir. Hindiyi en az 12 saat evvelden tuzlu ve baharatlı bir suda bekletmek hem lezzetini artırır hem de etin yumuşamasını sağlar.
👉Marine suyuna limon, sirke yahut yoğurt üzere asidik gereçler eklemek, etin liflerini gevşetir.
👉Pişirme sırasında hindi üzerine sistemli aralıklarla tereyağı yahut zeytinyağı sürmek, etin nemini muhafazasına yardımcı olur.
👉Hindiyi folyo ile kapatarak fırında pişirmek de kurumasını önler. Son 30 dakikada folyoyu açarak derisinin çıtırlaşmasını sağlayabilirsiniz.
HİNDİ KAÇ SAAT FIRINDA TUTULUR?
Pişirme mühleti, hindinin tartısına ve fırın sıcaklığına bağlıdır. Genel bir rehber olarak:
1 kg hindi için yaklaşık 40-50 dakika pişirme müddeti gerekir.
Örneğin, 5 kg’lık bir hindi, 3,5-4 saatte pişer.
Fırın sıcaklığını birinci 30 dakika 200°C’de tutup daha sonra 180°C’ye düşürmek, hindinin eşit halde pişmesini sağlar.
Hindinin iç kısmının büsbütün piştiğinden emin olmak için et termometresi kullanabilirsiniz. İç sıcaklık 75°C’ye ulaştığında, hindiniz hazır demektir. Lakin termometreniz yoksa bir bıçak yardımıyla hindinin üst yüzeyine, içini görebileceğiniz derinlikte bir kesik atabilirsiniz. Rengi pembeden beyaza döndüğünde hindinizi fırından çıkarabilirsiniz.
FIRINDA HİNDİ TARİFİ
Malzemeleri
◾1 bütün hindi (5-6 kg)
◾1 çay bardağı zeytinyağı
◾150 g tereyağı
◾4-5 diş sarımsak (ezilmiş)
◾1 limon (dilimlenmiş)
◾2 kısım biberiye
◾Tuz, karabiber, pul biber, kekik
◾Sebze garnitür (havuç, patates, soğan)
Yapılışı
◾Hindiyi yıkayıp kurulayın. Tüm yüzeyine ve iç kısmına tuz ve baharatları eşit biçimde yayın.
◾Tereyağını yumuşatarak içine sarımsak ve baharat ekleyin, bu karışımı hindinin derisinin altına dikkatlice sürün.
◾Hindinin içine limon dilimleri ve biberiye kollarını yerleştirin.
◾Hindiyi bir fırın tepsisine alın, etrafına zerzevat garnitür yerleştirin. Zeytinyağını üzerine gezdirin.
◾Tepsiyi alüminyum folyo ile kapatıp evvelce ısıtılmış 200°C fırında 30 dakika pişirin. Daha sonra fırın ısısını 180°C’ye düşürüp 3-4 saat pişirmeye devam edin. Son 30 dakika folyoyu açarak üzerinin kızarmasını sağlayın.
Püf Noktaları
◾Hindiyi pişirmeden evvel oda sıcaklığına getirin; bu, eşit pişmesini sağlar.
◾Pişirme sırasında çıkan sosu orta ara hindinin üzerine gezdirin.
◾Dinlenme müddetini atlamayın; fırından çıkan hindiyi en az 20 dakika bekleterek etin suyunun dağılmasını önleyin.