Diğer HaberlerHaberler

Melengücceği tatlısı tarifi | Akçakoca usulü melengücceği tatlısı malzemeleri, yapılışı, püf noktaları

Osmanlı’da saray mutfağına girmiş lezzetlerden biri olan, Melengücceği, Melen Irmağı kenarında yetiştirilen mandaların sütünün kaymağının işlenmesi ile elde edilen “dartı” olarak isimlendirilen iç materyali ile tadanların damağını çatlatıyor. Yöre halkının bilhassa düğünlerde ve bayramlarda yaparak birbirlerine ikram ettiği bu tatlıyı denemek isteyenler için Akçakoca yordamı melengücceği tatlısı materyalleri, yapılışı, püf noktalarını derledik.

MELENGÜCCEĞİ TATLISI TARİFİ

Malzemeleri:

Hamuru için;

2 su bardağı (240 gr) un,

1 yumurta,

1,5 çay bardağı (150 ml) süt,

1/2 çay bardağı (50 ml) fındık yağı,

10 gr kabartma tozu,

1 tatlı kaşığı (5 ml) sirke,

1/2 çay kaşığı (1-1,5 gr) tuz

Kızartmak için;

2 su bardağı (400 ml) fındık yağı

Şerbeti için;

3 su bardağı (500 gram) toz şeker,

3 su bardağı (600 ml) su,

1 tatlı kaşığı (5 ml) limonsuyu

Dartı (iç harcı) için;

“Dartı” ismi verilen ve tatlıya lezzeti veren iç gerecinin hazırlanması için, manda yahut inek sütü kaymağı derin bir tencereye koyularak ağır ateşte daima karıştırılarak pişirilir. Kaymaklar tortu haline gelince ocaktan alınır. Kıvamının çok yoğunlaşmaması gerekir. Hazırlanan dartı soğumaya bırakılır.

Melengücceği tatlısı tarifi | Akçakoca usulü melengücceği tatlısı malzemeleri, yapılışı, püf noktaları- Diğer Haberler

Yapılışı:

Un, kabartma tozu, tuz karışımına, yumurta, süt, sirke, fındık yağı eklenerek kulak göğsü kıvamında homojen bir hamur elde edilene kadar yoğurulur.

Hamurdan 80-100 gr büyüklüğünde bezeler hazırlanır ve üzeri pak bir bez ile örtülerek 45 dakika-1 saat kadar dinlendirilir.

Hazırlanan hamur oklava ve un ile 60-70 cm çapında olacak formda ince bir hamur halinde açılır.

Önceden hazırlanıp soğutulan “dartı” dan 2-3 kepçe açılan hamurun üzerine dökülür ve homojen bir biçimde hamurun her tarafına yayılır. Tatlı bu haliyle sade olarak hazırlanabileceği üzere içine ince öğütülmüş fındık yahut ceviz içi de serpilip her tarafına homojen olarak yayılarak içli olarak da hazırlanabilir.

Daha sonra bu hamur rulo olarak sarılır. Hazırlanan bu rulo hamur 6-7 cm uzunluğunda modüller biçiminde kesilir. Kesilen kesimlerin her iki

ucu büzüştürülerek birbirine yanlışsız bastırılır ve küçük yuvarlak bir beze haline getirilir. Elde edilen bu bezeye elle bastırılarak 7-8 cm çapında 1-1,5 cm kalınlığında homojen yuvarlak bir biçim verilir.

Hamurun kızartılacağı yağ bir tencereye dökülür ve yağ kızdırılır. Hazırlanan ve biçimi verilmiş olan yuvarlak tatlı hamuru yağın içine atılır ve alt üst edilerek her iki yüzeyi de rengini alıncaya kadar kızartılır.

Kızaran hamur kevgir ile alınır, fazla yağı süzdürülerek 10 dakika dinlendirilir. Kızartılmış olan hamurlar evvelce hazırlanmış ve soğutulmuş olan şerbet içine atılarak 5-6 dakika alt üst yapılarak şerbeti çekmesi sağlanır.

Şerbetten çıkarılan tatlılar, üzerine çekilmiş fındık yahut ceviz serpilerek ılık yahut soğuk olarak servis edilir. Dileğe nazaran kaymak yahut yöresel bir tat olan dağ çileği reçeli ile de ikram edilebilmektedir.

Püf Noktaları:

Akçakoca Melengücceği Tatlısı üretildikten sonra uygun şartlarda koruma edilmesi kuralıyla 8-10 derece sıcaklıkta yaklaşık 5 gün saklanabilir.

NOT: Akçakoca Melengücceği Tatlısı tanımı Düzce Vilayet Kültür ve Turizm Müdürlüğü, resmi internet sitesinden alınmıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu